Rob Pijpstra

Rob Pijpstra | Gerookte Eendenborst Carpaccio

Fortuna Carpaccio geef het mes door op bezoek “Parc Sandur” in Emmen: Rob Pijpstra.

Voor “Geef het carpaccio mes door’’ hadden we weer een nieuwe uitdager. Deze keer zijn we naar Emmen gereden met als bestemming Parc Sandur, waar Rob Pijpstra al 8 jaar de scepter zwaait. Hij verraste ons met een bijzonder fijne carpaccio van Gerookte Eendenborst.

Wie is Rob Pijpstra?

De 32-jarige Rob woont heel gelukkig samen met zijn vriendin en is ongelooflijk blij met zijn vak. Over de vraag wat hem heeft doen besluiten te kiezen voor dit vak hoefde Rob niet lang na te denken. Hij is een enthousiaste verteller en deze vraag was dan ook genoeg om hem in één keer zijn hele carrière te laten doorlopen. ‘’Het was eigenlijk helemaal niet van meet af aan duidelijk dat ik voor het koksvak zou kiezen’’, vertelt Rob.

Rob volgde MBO onderwijs aan het Terra College en in z’n vierde jaar koos hij praktijkvak “Verwerking van Agrarische Producten”. Tijdens diverse stages heeft hij werkervaring opgedaan bij o.a Parc Sandur, Hotel ten Cate in Emmen en bij de in Drenthe aanwezige Van der Valk hotels.

Zijn daadwerkelijke loopbaan begon bij Bieze in Borger.  Daarna het Eden hotel in Emmen onder leiding van de Franse Chef Kok Gregory Grandsire.  “Een chef die me altijd bij zal blijven, een bijzonder strenge en harde chef was het, ik heb soms jankend in de keuken gestaan, maar wat heb ik veel van deze man geleerd’’, zegt Rob. Vervolgens heeft hij gewerkt bij Hotel Wesseling en de Brink in Dwingeloo. Ondertussen voltooide hij ook nog Niveau 4 Koken aan het Friesland college.

Toen Parc Sandur, met de keuken onder leiding van Jeroen Kooi, hem vroeg om daar weer te komen werken heeft hij dat aangepakt. Jeroen Kooi ging na het eerste jaar weg en Rob kreeg de kans deze functie over te nemen. Als chef-kok krijgt hij de ruimte om stages te doen en bij te leren op zijn vakgebied. ‘’Mijn doel en ambitie is toch de titel Meester-Kok te mogen dragen’’, vertelt Rob. Dit is de reden dat hij nog diverse stages zal moeten doorlopen. Zijn volgende plek wordt De Vlindertuin, maar deze is helaas door het corona-virus op pauze gezet. Met zijn team van Park Sandur zit hij niet stil: ze zijn druk bezig met het ontwikkelen van verschillende  concepten. Zo zijn Grill Company, Pizza Company en nu ook het Beach House al ontstaan.

Naast Parc Sandur is Rob initiatiefnemer van Kinder koken in de gemeente Emmen. Daarnaast verleent hij vol passie zijn medewerking aan het project “Kindermenu 2.0”  onder auspiciën van de gemeente Emmen. Bezige Bij als hij is werkt hij ook mee aan het project “Kok in de klas”. Dit gebeurt ook één keer per jaar op de basisscholen in Emmen.

Ook heeft Rob de Masterclass Talent Academy (MTA) gedaan. 11 weken lang met iedere week les van een sterren chef. Daarnaast doet Rob regelmatig mee aan kookwedstrijden. ‘’Je leert werkelijk overal van, zelfs zo als je het niet zou willen doen’’.

Fortuna Gerookte Eendenborst a la Rob Pijpstra

Na het gesprek was het toch echt tijd om de carpaccio op het bord te maken. Hij ging de uitdaging aan om met Gerookte Eendenborst een prachtig gerecht te maken. De mise en place had Rob klaar, dus hij kon zo aan de slag. De eendenborst werd allereerst sous vide gegaard om dit vervolgens te gaan roken op eikenhout. Op het bord worden de gesneden plakken vervolgens belegd met een in sinaasappel gemarineerde zuurkool, in Madeira geweekte Pruimen en een Uienchutney. Als finishing touch een dressing van geroosterde pompoen, een blaadje affilla en papier van truffelaardappel.

En dan “the proof of the pudding”: we hebben ontzettend genoten! De fijne combinatie van smaken maakt het verrassend. Een gerecht die wij ook zeker zelf gaan maken met de Fortuna Gerookte Eendenborst Carpaccio.

Geef het mes door

Iedere maand gaat een kok de uitdaging aan om een uniek gerecht te creëren met de ambachtelijke carpaccio van Fortuna. De kok kiest zelf met welke carpaccio hij wil werken. Bijvoorbeeld de Vitello Tonnato, Zalm, Black Angus of een andere variant. Vervolgens geven ze het mes door aan een andere kok. Zo laten ze allemaal zien dat je oneindig veel lekkere en verrassende gerechten kunt bereiden met dit veelzijdige product. Kijk ook naar onze andere edities en laat je inspireren.