Jordi Heemskerk van Restaurant Sophie in Wassenaar wint voor tweede keer de Fortuna Carpaccio Bokaal

Maandagmorgen 17 mei.  De finale van de Fortuna Carpaccio Bokaal wordt gehouden. Het regent als de kandidaten al ruim voor 10 uur het parkeerterrein van Drogers Koel-en Keukeninnovaties in Surhuisterveen oprijden.

De jury is inmiddels ook gearriveerd. Jurylid Ernest Lebouille, komende vanuit het Limburgse Valkenburg heeft er deze ochtend al 330 km opzitten en snakt naar een “tas” koffie. De gastvrijheid bij Drogers is fantastisch, koffie/thee en macarons, alles is perfect geregeld. Ook de demokeuken is tot in de puntjes uitgerust en zo ingedeeld waarbij op anderhalve meter gewerkt kan worden.

Als iedereen z’n koffie gehad heeft heet Arend Nijland namens Selektmeat iedereen van harte welkom en wenst uiteraard de deelnemers heel veel succes. Ook wenst Arend de jury; Meesterkok Marco Poldervaart, Meesterslager Ernest Lebouille en Meesteredelsmid Elize Koopman, succes en heel veel wijsheid.

De drie finalisten

  • Rens Damming van Hotel Wesseling in Dwingeloo
  • Jordi Heemskerk van restaurant Sophie in Wassenaar
  • Erik Jager van Atlas theater in Emmen

nemen plaats in de demokeuken en treffen op hun werkplek het logo van F.Dick GmbH aan, de sponsor van onze messen, met daarop een muntstuk van 10 eurocent. Om precies half elf beginnen de koks aan hun wedstrijd, de finale om de Fortuna Carpaccio Bokaal 2021.

De gerechten van de kandidaten waren reeds bekend door de digitale selectie door de jury, maar nu kan het gerecht ook echt geproefd worden. Voldoet de smaak nu echt aan de verwachtingen van de jury? We mogen zeggen ja, dat deed het. Mooie kunstwerken kreeg de jury voorgeschoteld en mooie technieken zijn gebruikt. Bijzondere waardering was er voor het gebruik van streekproducten en/of natuurproducten. Enkele deelnemers maakten gebruik van een Fortuna carpaccio, andere deelnemers kozen voor een alternatief. Het was overigens geen verplichting om Fortuna Carpaccio te gebruiken.

Deze wedstrijd is vier jaar geleden in het leven geroepen om jonge mensen te enthousiasmeren voor het prachtige vak van kok en ook om te laten zien dat je met het gebruik van basisproducten altijd je eigen gerecht maakt. Daarom is er ook heel bewust voor gekozen dat de juryleden, allemaal een andere achtergrond hebben. Dat zorgt er namelijk voor dat er heel verschillend gereageerd wordt op een gerecht. De één vindt een gerecht kleurrijk en schilderachtig, terwijl de andere dat juist weer als rommelig bestempeld. Het gaat niet alleen om de technieken van koken, het moet er mooi uitzien, maar vooral ook lekker smaken.

Deze drie finalisten hebben de jury in ieder geval weer verrast en de puntentotalen lagen dan ook heel dicht bij elkaar, tussen de nummer 1 en twee zat slechts 1.5 punt! Wat was er ook alweer te winnen?

  • Voor de winnaar is er naast de Fortuna Carpaccio Bokaal, ook de Fortuna Ring, een geldbedrag van € 150,- en een door F.Dick GmbH Messerschmied beschikbaar gestelde messenset uit de bekende serie 1905.
  • Voor de nummer 2 is er naast een geldbedrag van € 100,- tevens een messenset van F.Dick GmbH serie 1905 en een Herinneringsmedaille.
  • Voor de nummer 3 is er naast een geldbedrag van € 75,- ook een messenset van F.Dick GmbH serie 1905 en een Herinneringsmedaille.

De winnaar van de Fortuna Carpaccio Bokaal 2021 is geworden Jordi Heemskerk van Restaurant Sophie in Wassenaar. Als tweede is geëindigd Rens Damming van Hotel Wesseling in Dwingeloo en als derde is geëindigd Erik Jager van het Atlas Theater in Emmen. Zij ontvingen uit de handen van Selektmeat Products BV directeur Peter Roorda allen hun prijzen en tegen inlevering van het dubbeltje wat op hun werkbank lag, ook de F.Dick messenset. Zoals de overleveringen ons vertellen mag je een mes nooit weggeven, dat brengt ongeluk en nog belangrijker, het snijdt de vriendschap door.

De dag werd afgesloten, echter niet zonder iedereen te bedanken voor hun medewerking en  steun voor het mogelijk maken en het organiseren van deze wedstrijd.

Special dank gaat naar:

  • Drogers Koel en Keukeninnovaties Surhuisterveen
  • F.Dick Messer GmbH
  • Mimicry Grafische communicatie, Uitgeverij en Evenementen
  • De juryleden: Marco Poldervaart eigenaar restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen, Ernest Lebouille Meester slager Valkenburg, Elize Koopman eigenaar Edelsmederij Elize in de Hoeve

En uiteraard dank aan alle kandidaten die de moeite hebben genomen hun gerechten in te zenden en het mogelijk hebben gemaakt om in deze Covid periode een professionele kookwedstrijd te organiseren.