Arend Nijland op bezoek bij Sander van Waas  van de Beren in Barendrecht  

Voor de nieuwe carpaccio creatie van het Fortuna Carpacciomes zijn we dit keer naar Barendrecht gereden. Dit keer is Sander van Waas – chefkok/keukenmanager van het Nederlandse restaurantketen De Beren – de uitdaging aangegaan. De Beren heeft ook een vestiging in Barendrecht en dat vond Sander als Rotterdammer de ideale plek voor het maken van zijn carpacciorecept voor de campagne ‘Geef het Carpacciomes door’. Sander is op een bijzondere manier uitgedaagd: niet door een collega maar door een leverancier, Wouter Muis, van Gro Mushrooms.

Hij daagde hem uit een recept te maken met Fortuna Gro Oesterzwam Carpaccio. Daar hoefde Sander, enthousiast als hij doorgaans is, niet lang over na te denken.

Dinsdag 29 juni 2021 was het zover. En de redactie van de nieuwsbrief was erbij. Na de uiterst gastvrije ontvangst in het restaurant in Barendrecht spraken we uitgebreid met Sander van Waas: het ging natuurlijk over zijn vak, over zijn motivatie om chefkok te worden en over nog heel veel meer.

Sander is geboren in 1982 en hoe hij er toe gekomen is om kok te worden is voor velen binnen zijn familie een raadsel, zegt hij, er is geen genetisch bepalend iets waardoor ik voor dit vak heb gekozen, wel is het zo dat ik van kleins af aan heel graag in de potten en pannen mocht roeren.

Dat Sander voor de Beren werkt moest zo zijn, een toevallige ontmoeting met de eigenaren van de Beren dat uitmondde in een gezellig en geanimeerd gesprek, had indruk gemaakt. Enige tijd later werd aan hem gevraagd of hij interesse had om de keukens van de verschillende Beren te coördineren. Zo zie je maar, het leven verrast je soms aangenaam. Acht jaar is Sander nu zijn creativiteit en energie in de menukaarten en werkwijzen van de Beren aan het stoppen en nog steeds met heel veel plezier en enthousiasme. De Beren heeft ondertussen 43 restaurants en 28 bezorgrestaurants.

De nu 38 jarige Sander ging na de lagere school, zoals ieder kind, naar het voortgezet onderwijs, het Comenius College richting verzorging, dit bleek het voor hem niet te zijn, Sander wilde koken. Vervolgens naar ROC Zadkine in Rotterdam. Hier de vier jarige opleiding gedaan voor Zelfstandig werkend Kok om daarna aan het Albada College in dat zelfde Rotterdam de gespecialiseerde koksopleiding te volgen en te voltooien. Hij heeft zijn praktijkervaring opgedaan bij onder andere NH Hotels Capelle aan den IJssel, Restaurant de Dorsvleugel,  het Sofitel den Haag, Fuiks in Capelle aan den IJssel, lekker breed georiënteerd wat heel goed uitkomt om zijn huidige baan goed te kunnen uitoefenen. In die periode heeft hij twee jaar achtereen meegedaan aan de Nationale kookwedstrijd voor jonge koks. Deze werden destijds gehouden tijdens de Horecava. Hij zat daarmee ook twee keer in de finale en eindigde bij de beste 10. Kortom, hij heeft wel een idee van hoe je een gerecht, behalve lekker te maken, ook mooi op kunt maken. Dat hebben ze bij de scholen ook onthouden en daarom geeft hij daar nog vaak gastcolleges en neemt hij examens af.

Conceptmatig denken, dat is wat hij moet doen. Daarom is uit eten gaan voor Sander meer dan alleen maar genieten. Hij zal er altijd bij na denken: kan dit bij ons, past dit bij ons, wil ik dit bij ons of wil ik dit juist niet.

Privé heeft hij het, zoals hij zegt, best wel goed voor elkaar. Best wel goed? Heel goed juist! Een lieve vriendin die ook werkzaam is in de Hospitality.  Zij is trotse eigenaar van een Evenementenlocatie. Uiteraard heeft die lange Lock- down haar niets gebracht. Geen bruiloften en andere partijen en dat is best wel een zware periode geweest. Gelukkig, nu mag ook dat weer, eindelijk weer trouwen met een feestje erbij. Samen hebben ze een heerlijke dochter van anderhalf jaar oud.

Het praat gezellig door zo, maar Sander moet toch zo langzamerhand eens beginnen aan de uitdaging. Eigenlijk was hij gisteren al begonnen. Hij stuurde de avond vooraf al heel enthousiast een foto van tomaatjes, bundelzwammen en Shiitakes die hij bereidde op de BBQ.  Tijdens de uitleg kon de Lazuli Oudwijker kaas rekenen op een prachtig verhaal, iets wat mij wel heel erg nieuwgierig maakte naar de smaak van deze kaas.

De gedrevenheid van Sander bleek al voordat hij goed en wel aan de uitdaging was begonnen. Onze redactie ontving namelijk tal van foto’s van de ingrediënten voor zijn recept. Van de tomaatjes, bundelzwammen en Shiitakes die hij bereidde op de barbecue.  Zie hieronder het recept; voor iedereen die zijn of haar gasten wil verrassen met een ‘getoaste brioche met Fortuna Gro oesterzwam carpaccio’. Eet smakelijk!

Getoaste brioche met Fortuna Gro oesterzwam carpaccio

vergezeld van pastinaken crème, Oudwijker lazuli, bbq geroosterde macadamia noten, bundelzwammen, shiitake en cherry tomaatjes, Tahoon cress, geschaafde zomer truffel en olijfolie.

Ingrediënten:

Brioche broodje
Fortuna Gro Oesterzwam carpaccio
Pastinaak creme
Lazuli Oudwijker kaas
Bundelzwammen
Shiitake
Cherry tomaatjes
Tahoon cress
Macadamia noten
Zomertruffel
Olijfolie

Voorbereiding

  • Maak van de pastinaken een romige creme
  • Rooster de macadamia noten op de BBQ
  • Rooster de bundelzwammen en shiitake op de BBQ
  • Rooster de cherry tomaatjes op de BBQ en droog deze in de oven
  • Brokkel de lazuli Oudwijker en de macadamia noten in kleine stukjes

Bereiding

  • Toast het brioche broodje krokant
  • Smeer het getoaste broodje in met warme pastinaken crème en beleg deze met plakjes  GRO Fortuna oesterzwam carpaccio.
  • Leg de gebrokkelde lazuli Oudwijker, cherrytomaatjes, warme bundelzwammen en shiitake op de oesterzwam carpaccio.
  • Garneer de brioche met de macadamia noten, tahoon cress, geschaafde zomertruffel en olijfolie.

 

Eet smakelijk! 

Ik kan zeggen dat het mij fantastisch heeft gesmaakt, aldus Arend Nijland