Carpaccio mes bij de Gaffel in Valthe

Het is donderdag 18 november 2021 als wij met de Fortuna snijplank voor “geef het carpaccio-mes door” koers zetten naar het Drentse plaatsje Valthe. Een prachtige omgeving is het in ieder geval,  Zuidoost Drenthe en op de plaats van bestemming aangekomen worden we welkom geheten door Roderick Seubers. Roderick is een super enthousiaste chef kok eigenaar van een werkelijk prachtig tot restaurant verbouwde boerderij, met de naam “De Gaffel”.

In 2003 kreeg hij de kans om dit restaurant te starten en op 24 jarige leeftijd trok hij dan ook de stoute schoenen aan en was de Gaffel  vanaf dat moment zijn restaurant. Samen met zijn vriendin Amanda en natuurlijk zijn medewerkers is hier een restaurant neergezet met een klinkende naam. Eet je bij de Gaffel dan weet je dat je heerlijk eet en de bediening er voor zorgt dat je je welkom voelt en een top lunch of diner hebt.

Het was Rodericks opa die hem op het spoor van lekker eten en lekker koken heeft gezet. Een man van de natuur die eenvoud met goede en verse ingrediënten combineerde om de lekkerste gerechten op tafel te zetten.  Toen Roderick 12 jaar oud was wist ie het al, hij zou en moest kok worden. Na het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs heeft hij in een aantal gerenommeerde restaurants gewerkt, tot meerdere restaurants met een Michelinster. Een greep uit de keukens van restaurants waar Roderick ervaring heeft opgedaan; De Groene Lantaarn Zuidwolde, de Bokkepruik Hardenberg,  Onder de Linden in Aduard, La Couronne in Emmen nog een keer bij de Bokkepruik in Hardenberg. De toenmalige eigenaar van de Bokkepruik heeft hem de kans gegeven voor zichzelf te beginnen.

Roderick is uitgedaagd door mijn collega Sander Kuipers om een carpaccio recept te maken voor het Fortuna Carpaccio mes. Dit durfde hij zeker wel aan, vooral de uitdaging om een carpaccio te maken die ons uit zou dagen na te denken over de variant die hij heeft gemaakt.

Van meet af aan wist Roderick wat hij wilde, hij maakt dan ook alles zelf of het nu brood is, ijs of de geurende pot bouillon, alles komt uit zijn eigen brein en eigen keuken.                                                                                 Als je bij de Gaffel eet bestel je altijd een verrassingsmenu en dat kan van 3 tot 7 gangen. Omdat hij als bourgondische levensgenieter ook helemaal weg is van wijn heeft de Gaffel een wijnkaart met minstens 600 verschillende wijnen. U zult dan ook begrijpen dat we niet meer spreken van een wijnkaart maar een wijnboek.

Dan nu het moment, wat heeft Roderick gemaakt voor ons Fortuna Carpaccio mes, welke variant, welk technisch deel of wat gaat hij gebruiken en ons mee verrassen.

De carpaccio is gemaakt van de dunne lende van een Blonde Aquitaine rund.

 1. Lende helemaal schoon maken
 2. Insmeren met mosterd en honing in gelijke delen
 3. Dit inleggen in 2 delen zout en 1 deel bruine basterd suiker
 4. Marineren voor een periode van 8 uur
 5. Een nacht laten drogen in een doek
 6. Scheut olijfolie over de lende schenken
 7. Vacuüm trekken en twee dagen laten liggen.
 8. Vervolgens is het product klaar om te slicen.

Dressing maken van mayonaise met Parmezaanse kaas, Ansjovis en Kappertjes.

 • Knapperige Romeinse sla vermengen met de dressing
 • De iets dikker gesneden plakken carpaccio
 • Gepocheerde kwarteleitjes
 • Geplisseerde tomaatjes
 • Uitgebakken Spekdobbelsteentjes
 • Gefrituurde kapertjes
 • Broodsoldaatjes
 • Parmezaanse kaas krullen
 • Druppels olijfolie

Een werkelijk heerlijke carpaccio is het geworden, niet alleen qua smaak maar ook voor het oog.

Roderick heeft ook nog wel een paar koks die hij wil uitdagen.