Escabeche is een gerecht dat doorgaans bestaat uit een schotel van gepocheerde of gebakken vis, die voor het opdienen wordt gemarineerd in een zuur mengsel. Deze zure marinade is meestal azijn, maar kan ook bestaan uit het sap van citrusvruchten.

Escabeche is gebruikelijk in de Spaanse, Panamese, Peruaanse, Puerto Ricaanse, Mexicaanse keukens en populair zowel in de Portugese als Provençaalse keuken. De schotel is ook in Aziatische landen zoals de Fillipijnen terug te vinden, zij het met aanpassingen aan het lokale voedsel. Naast visbereidingen bestaan er variaties met kip, konijn en varkensvlees.

Bereiding:

Snijd de wortel in reepjes, de ui in ringen en de knoflook in kleine stukjes. Bak deze even kort aan in een hete pan pan met olijfolie, denk eraan dat de groenten wel knapperig blijven. Voeg nu de azijn en het water toe, laat dit sudderen gedurende 10 minuten. Voeg vervolgens de suiker, peper en zout en visfond toe naar je eigen smaak Laat de marinade afkoelen tot lauwarm

Giet de eventueel lauw-warme marinade over de octopus en laat het gerecht nog een paar minuten staan alvorens serveren. Garneren met gefrituurde wontinies wat cress blaadjes, zeekraal en partjes radijs.

Serveer de Octopus -Escabeche met brood of  met roomkaas aangemaakt aardappelkruim.  Lekker als voorgerecht of aan het einde van een warme dag!